Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

Čestitke Olimpijskog Komiteta BIH i Sportskog Saveza BIH

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Utorak, 28 Juni 2022 13:51 Autor Nedim Utorak, 28 Juni 2022 13:38

Hvala Olimpijskom Komitetu BIH i Sportskom Savezu BIH na lijepim željama i Čestitkama povodom Izbora u IWF Coaching and Research committee našeg Generalnog Sekretara mr.sci. Nedima Mašića

 

 

 

 

 

 

Mediteranske Igre Oran

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Utorak, 28 Juni 2022 13:34 Autor Nedim Utorak, 28 Juni 2022 11:42

U dalekom Oranu u Alžiru, na Mediteranskim Igrama, našu državu predstavljaju Faris Durak i Dino Smajić, pod vodstvom trenera Harisa Duraka.

Naš tim je, sa većinom Mediteranskom tima BIH, za Alžir odletio prekjučer, a prvi nastup bi trebao imati Faris drugog jula u 5 poslijepodne, a zatim Dino Smajić, četvrtog jula u 10 sati ujutro po Alžirskom vremenu., odnosno Faris u 18 sati po našem vremenu, a Dino u 11 sati.

Poželimo sreću našim momcima u Oranu.

 

 

   

Uspjeh BIH na IWF izborima

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Nedjelja, 26 Juni 2022 21:02 Autor Nedim Nedjelja, 26 Juni 2022 20:37

U Tirani je u prethodna dva dana održana Izborna Skupština IWF-a (Svjetske Krovne organizacije Dizanja Tegova).

Prvi put u historiji BH dizanja tegova, a vjerovatno i u historiji BH sporta da je kandidat iz BIH izabran na neku bitnu poziciju u Međunarodnom Sportu.

Naš Generalni sekretar Saveza dizača tegova BIH, mr. sci. Nedim MAŠIĆ je izabran na četvrtu poziciju u Svjetskom Olimpijskom Dizanju tegova, na poziciju člana Trenerskog i Naučnog Komiteta IWF-a (Coaching and Research Committee IWF).

Dosad najveći uspjeh BH Dizanja Tegova je bio kad je 2016 godine Nedim Mašić izabran u Auditorni Komitett Europske Federacije, a sada je taj uspjeh dodatno pojačan

.

   

Zetra prepuna emocija Državno seniorsko Prvenstvo

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Nedjelja, 26 Juni 2022 19:57 Autor Nedim Ponedjeljak, 20 Juni 2022 09:10

 

Zetra prepuna emocija

Na Državnom Seniorskom prvenstvu u Olimpijskom Dizanju Tegova, prvom koje se održalo u „klasičnom formatu“ nakon 2 prvenstva pod COVID-19 uvjetima, su se dešavale odlične borbe uz veliki broj učesnika.

U konačnici, prvi put, nakon 11 uzastopnih godina u kojima je KDT Bosna dominirala BH dizačkom scenom, desilo se da je „za dlaku“ pobijedio tim Željezničara ali samo na ekipnom plasmanu seniorskog prvenstva BIH, zbog većeg broja srebrenih medalja, jer oba kluba su osvojili po 6 zlatnih medalja. Pri tome je „Željezničar“ osvoji 5 srebrenih medalja, a Bosna tri.

Na trećem mjestu je odlična ekipa Neretve sa 2 zlatne medalje (ima još i srebrena, ali nije bitna za plasman), ispred KDT IsANEH-ZB sa osvojenom jednom zlatnom medaljom (ali vrijednom) i KDT Sidro sa osvojenom jednom srebrenom medaljom.

Bronzane medalje nismo navodili.

U prvom kolu ekipnog prvenstva BIH (premijer ligi, jer postoji i ekipno prvenstvo na Federalnom nivou i na Kantonalnim nivoima) je također, nakon 11 godina potpune dominacije (u kojima je KDT Bosna osvajala i prvenstva i KUP i ekipno prvenstvo (ligu), pobijedio je KDT Željezničar, osvojivši 12 bodova, ispred Bosne sa 10, Studenta sa 8, Neretve sa 6, Sidra sa 4 i IsANEH-ZB sa 2 boda.

Prema Sinclairovim bodovima je borba za dva prva mjesta rješena za dlaku (Željezničar 974,55 boda, Bosna 972,11 bodova).

 

U ekipnom prvenstvu je ovo tek prvo kolo, tako da ima još vremena za promjene.

 

Seniorski prvaci BIH za 2022 godinu:

Žene:

45: Nejla Kalača, Bosna

55: Sarah Durak, Željezničar

59: Senida Petak, Neretva

64:Inda Mulahmetović, Željezničar

71: Iris Pašić, Bosna

81: Amina Mašić, IsANEH-ZB

87: Melina Bašimamović, Željezničar

Muški:

67: Faris Durak, Željezničar

73: Amar Pašić, Bosna

81: Stefan Kulaš, Bosna

89: Zerin Kobilić, Željezničar

96: Janko Franjić, Bosna

102: Adis Karkelja, Neretva

109: Mak Numić, Željezničar i

+109: Ermin Jusufović, Bosna

 

Na takmičenju je oboren i niz rekorda, tako da su novi rekorderi BIH: Nejla Kalača-Bosna, Sarah Durak-Željezničar, Senida Petak-Neretva, Inda Mulahmetović-Željezničar, Melina Bašimamović-Željezničar, Hana Suljević-Željezničar u ženskoj konkurenciji, a Faris Durak-Željezničar, Dino Smajić-Željezničar, Janko Franjić-Bosna, Adis Karkelja-Neretva i Mak Numić-Željezničar u muškoj konkurenciji.

Neki od njih su oborili, osim seniorskih rekorda i U1, U20 i U23 (Nejla Kalača), neki su oborili samo U20 i U23 rekorde (Hana Suljević), Faris Durak je oborio i U20, U23 i studentske rekorde osim seniorskih, a najinteresantnije je bilo u kategoriji 96 kg, gdje je prvo Dino Smajić oborio rekord u trzaju sa 133 kg, pa Janko Franjić sa 135kg, pa opet Dino Smajić sa 136 kg trzaja, dok je u izbačaju Janko Franjić dva puta obarao rekord podigavši prvo 158 kg, a zatim 165 kg, a u biatlonu je prvo oborio rekord ponovo Dino Smajić podigavši 292 kg, a zatim Janko Franjić prvo podigavši 293 kg, i zaključivši sa 300 kg.

Treba napomenuti da je na ovom takmičenju, osim naših 7 međunarodnih sudija, sudio (polagao za međunarodnog sudiju) i Amar Musić iz Hrvatske, tako da smo imali impozantan broj međunarodnih sudija na ovom prvenstvu (8) i to iz dvije države.

Amar je položio sa 97% ispravnih odluka.

 

 

   

Seniorsko Prvenstvo BIH 2022

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Petak, 17 Juni 2022 14:24

U subotu 18.06.2022. će se održati Seniorsko Prvenstvo BIH u Olimpijskom Dizanju Tegova, prvo nakon pandemije Corona Virusa (u pandemiji su održana 2 seniorska državna prvenstva pod izmijenjenim uvjetima). Uz učešće 38 najboljih takmičara iz BIH, najjače BH Prvenstvo će se održati u Olimpijskoj dvorani Zetra sa početkom u 13 sati.

   

Stranica 6 od 46