Weightlifting Federation of Bosnia and Herzegovina

Europsko Juniorsko i U23 Prvenstvo 2023

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Ponedjeljak, 14 August 2023 09:29 Autor Nedim Subota, 29 Juli 2023 10:51

U prelijepom Bukureštu, održava se Europsko Juniorsko i U23 Prvenstvo.

Za razliku od U15/U17 prvenstva gdje greškom ličnog trenera, takmičari nisu bili prijavljeni na vrijeme na ADAMS i još nisu nastupili na Državnom, eliminatornom prvenstgu,  Farisov trener je, kao i uvijek,  na vrijeme prijavio ADAMS i Faris je nastupio na Državnom Prvenstvu, tako da smo imali svog takmičara Farisa Duraka.

Faris je izabran od strane Selektora Ivice Solde, a nastupio je pod trenerskom palicom Harisa Duraka i opravdao je očekivanja.

Faris je oborio seniorski rekord BIH u izbačaju, podigavši 118 kg, i time pokazao stalni rast forme i rezultata.

 

Također, Faris je osvojio peto mjesto, što je drugi najbolji plasman svih vremena za Bosnu i Hercegovinu.

Naravno, nećemo zaboraviti ni našeg veterana Vlatka Buzuka, svjetskog Prvaka, koji će i ove godine, vjerovatno, ponoviti titulu svjetskog prvaka.

Osim Farisa na ovom prvenstvu imamo još dvoje naših predstavnika. Europska Federacija je izabrala naše sudije za suđenje na ovom prvenstvu, Nedima Mašića i Aminu Mašić, koji su odlično obavili svoju dužnost.

Također, moramo još jednom kazati Bravo komšije

Srbija dvije bronzane medalje u trzaju, i to u konkurenciji U23, Radmila Zagorac u kategoriji 49 kg i Aleksandar Šaulić u kategoriji 61 kg. Šaulić je imao pokušaj za bronzanu medalju i u izbačaju i u biatlonu, ali nije uspio tako da je te medalje osvojio Andy Toha, Švedska, kojeg trenira čuveni Maged Salama, IWF Expert.

Očekujemo nastupe Filipa Bertrana iz Srbije i Nikole Todorovića, Hrvatska u kategoriji 73 juniori, kao i Antonyja Krište, Hrvatska u kategorji 81 kg, konkurencija U23

Sretno svima

 

Čestitke komšijama

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Subota, 29 Juli 2023 10:29 Autor Nedim Subota, 08 Juli 2023 16:28

Bravo komšije.

Nakon što je, za Hrvatsku,  trećeg takmičarskog dana Reljac Chiara svojila 3 bronzane medalje u kategoriji 59 kg u konkurenciji U15, sa odličnim rezultatom 161 kg, danas je Tanja Turukalo osvojila 2 bronzane i jednu srebrenu medalju u kategoriji 76 kg, također konkurencija U15.

Istinski se radujemo da je neko sa Balkana osvojio 6 vrijednih medalja na Europskom Prvesntvu.

Vrijedan rad se primjeti jer su rezultati koje su ove dvije djevjčice napravili za preko 80% veći (gotovo duplo) nego naši najbolji rezultati u istoj starosnoj grupi. (i to u bilo kojoj kategoriji)

 

Raduje nas i što je našem Generalnom Sekretaru Nedimu Mašiću pripala čast da dodijeli medalje Tanji Turukalo i kolegicama.

Rastužuje nasi činjenica da je trener naše dvoje takmičara javio da je ADAMS na vrijeme popunjen (a nije bio), te ih je Selektor Ivica Soldo uklono sa spiska, nakon što nisu nastupili na Državnom Prvenstvu, jer nismo imali i svoje takmičare na ovom prvenstvu.

 

 

   

Svjetsko Seniorsko Prvenstvo 2023

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Autor Nedim Srijeda, 05 Juli 2023 09:34

U Riadu, Saudisjka Arabija će se početkom Septembra, održati Svjetsko Seniorsko Prvenstvo. Selektor Ivica Soldo je napravio finalni spisak takmičar i koji su prijavljeni u roku. Od 4 preliminarna reprezentativca, je odlukom Upravnog Odbora, zbog troškova, revidiran spisak, tako da na Svjetsko Prvenstvo idu Faris Durak i Azra Alatović.

Ovo nam je prvo seniorsko Svetsko Prvenstvo u prethodnih 13 godina, n kojem učestvuju naši takmičari. Pršle godine smo imali 2 predstavnika na svjetskom juniiorskom prvenstvu, a ove godine na seniorskom. Već niz godina naše sudije sude Svjetska prvenstva, ali takmičare od 2010e do 2022e nismo imali.

Sreton Farise, sretno Azra.

Također Farisa, nakon uspješnog nastupa na Europskom Seniorskom prvenstvu u Armeniji i još boljeg nastupa na Alpe Adria, krajem ovog mjeseca očekuje nastup na Europskom U23 prvensvu u Bukureštu, gdje očekujemo plasman među prvih 5 takmičara.

 

 

   

Europsko Prvenstvo U15 U17 2023 Moldavija

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Ponedjeljak, 03 Juli 2023 09:43 Autor Nedim Ponedjeljak, 03 Juli 2023 09:19

Jučer 2. jula 2023. je počelo Europsko prvenstvo u konkurenciji do 15 i do 17 godina. Iako nemamo svoje takmičare ovdje (Dvoje prijavljenih tamičara su prijavili ADAMS nakon roka prijave, a također odlukom Selektora Ivice Solde su brisani sa spiska, jer nisu nastupili na Državnom Prvenstvu 28 maja 2023-e, bez opravdaog razloga. U suštitni je i bolje da nisu nastupili jer prema prijavljenim reziltatima prave 50% slabiji rezultat od ostalih takmičara.

Iako nisu nastupili, Bosna i Hercegovina ima svoje predstavnike ovdje. Enisa Mašić, internacionalni sudija najviše klase, je član jednog Žiria, dok je Nedim Mašić, također internacionalni sudija 1. klase, član druggg Žirija.

Nedim Mašić je iskoristio priliku da poboljša rejting Bosne i Hercegovine u narednim takmičenjima i obavio je plodne susrete na mragini sa Predsjedniko IWF-a Mohamedom Hassanom Jaloudom, kao i sa EWF Treasurerom dr.sci. Astritom Hasanijem, te Predsjednikom Turske Federacije Dizana tegova Talatom Unluom, domaćinom narednog Svjetskog prvenstva.

 

Tkođer je našem Generalnom Sekretaru Nedimu Mašiću, ukazana čast da podijeli medalje za izbačaj za konkurenciju Youth 49 kg muški, a Enisa Mašić treba podijeliti medalje jednoj od narednih kategorija.

 

   

57i alpe Adria Kup

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

Ažurirano Ponedjeljak, 26 Juni 2023 10:21 Autor Nedim Ponedjeljak, 26 Juni 2023 10:07

 

Alpe Adria 2023

U Mađarskom gradu Zalaegerszeg je održan, 57i po redu Alpe Adria Cup, najstariji turnir u Svijetu koji se još uvijek održava.

Ekipa, koju je izabrao selektor Ivica Soldo, u sastavu:

Azra Alatović, Bojan Vještica, Zerin Kobilić, kojima je ovo bio prvi nastup za reprezentaciju BIH, kao i Faris Durak (višestruki reprezentativac BIH), predvođena trenerom Harisom Durakom, predsjednikom SDTBIH Marinkom Ilijaševićem, a osnažena sa dvoje Internacionalnih sudija 1. Kategorije Enisom Mašić i Nedimom Mašićem je ostvarila odlične rezultate.


Najbolji rezultat je ostvario Faris Durak, koji je 3 puta obarao seniorske rekorde BIH u kategoriji 73 kg podigavši 100 kg u trzaju, 117 kg u izbačaju, te 217 u biatlonu. Faris Durak je osvojio prvo mjesto u konkurenciji seniori, kategorija 73 kg. Osim u konkurenciji seniori, Faris je oborio rekorde i u konkurenciji Studenti i u U23, tako da je ukupno 9 rekorda BIH Faris oborio na ovom takmičenju.

Odličan rezultat je napravio i Bojan Vještica debitant mladi Banjalučanin, koji je osvojio prvo mjesto u konkurenciji Juniori, kategorija preko 109 kg.

Ne manje dobar rezultat je ostvarila debitantkinja Azra Alatović, koja je podigavši 55 kg u trzaju i 73 kg u izbačaju, kao i 128 kg u biatlonu, čime je 5 puta oborila seniorski rekord BIH.

I naravno odličan rezultat i plasman, debitanta Zerina Kobilića, koji je sa podignutih 110 kg u trzaju i 140 kg u izbačaju, te 250 kg u biatlonu, osovjio odlično drugo mjesto u seniorskoj konkurenciji u kategoriji 89 kg.


Navedenim rezultatima smo izuzetno zadovoljni, jer ne samo da je oborena masa državnih rekorda, nego su osvojene i medalje i to dvije najsjajnije, a to je ostvarila ekipa, izabrana od novog Selektora (izabranog u prethodnom mjesecu), doajena BH dizanja tegova Ivice Solde, ekipa sa čak 3 debitanta je naptavila odličan rezultat. Trener reprezentacije Haris Durak, također doajen BH dizanja tegova, je besprijekorno vodio ekipu do navedenih rezultata.


Činjenica kojom se posebno ponosimo jeste da je zlatnu medalju osvojio i takmičar iz Banjaluke, što je prvi nastup takmičara iz RSa za reprezentaciju BIH.

Također, odlična vijest za BIH, jeste što je naš Generalni skretar Nedim Mašić izabran za Predsjednika Skupštine međunarodne organizacije Alpe Adria i rukovodio je Kongresom Alpe Adria.

 

   

Stranica 3 od 46