Andrija Maleč 2014

Pažnja, otvorite u novom prozoru. PDFIspisE-mail

I, hvala Bogu, bi održan i ovogodišnji Internacionalni Memorijalni Turnir „Andrija Maleč“. Od kako je „ubačen“ na Kalendar IWF-a, i samim tim povećan rejting ovog turnira, ni jedne godine dosad nije bilo teže organizirati turnir, i nijedne godine dosad nije bilo više opasnosti da bude otkazan.

2012-e na ovaj turnir je, između ostalih, došla i reprezentacija Njemačke. Prošle, 2013-e godine su, između ostalih, na ovom turniru bili reprezentacija Turske, koja je iznjedrila više Svjetskih i Olimpijskih šampiona i rekordera, i reprezentacija Albanije (također u svojim redovima imaju Svjetske šampione).

Kada je turnir, trebao biti održan u svom nativno terminu u aprilu ove godine, desili su se poznati događaji sa poplavama i morali smo otkazati turnir (tada su već kupili karte i krenuli na put i Turska i Albanija i Srbija). Na žalost, turnir je tada opet otkazan.

U međuvremenu je, Gradska Uprava, nakon što se promjenio sastav vlasti, ukinula finansiranje turnira (koje je dotad bilo ušlo u godišnji budžet, čak je i potpisan Ugovor da će Gradska Uprava svake godine finansirati najveći dio turnira).

Nakon otkazivanja Gradske uprave, i nakon toga što je bilo evidentno da će Sredstva dobijena od Ministarstva Kulture i Sporta Kantona Sarajevo i Federalnog Ministarstva Kulture i Sporta, biti minimalno trostruko manja, nego sredstva sa kojim se dosad raspolagalo, pojednici su htjeli otkazati navedeni turnir.

Generalni sekretar se, iznimnim naporima, uspio izboriti da se turnir ipak održi, doduše u smanjenom obimu, ali održi, jer gdje bi izdržali bruku otkazivanja takmičenja sa kalendara IWF-a. Dogovoreno je, i ostvareno, da će KDT "Željezničar" finansirati turnir (i jeste finansirao), a da Generalni Sekretar uradi sve ostalo (i jeste uradio).

Pri tome su najveći teret podnijeli, uz KDT "Željezničar" koji je dao novčana sredstva za turnir (80% sredstava KDT Željezničar, 20% Generalni Sekretar iz sog džepa),  Selektor Namik Omerović, koji je tehnički dio organizacije (sala i sve ostalo vezano za salu) odradio perfektno i Generalni Sekretar Nedim Mašić, koji je organizacioni dio uspio odraditi. Gosti su bili izuzetno zadovoljni i izjavili su da je, po svim tačkama, ovo bio najbolje organizirani turnir ove vrste do sada, i da bi bili zadovoljni i za tri stepena lošijom orgnaizacijom.

Znači 2 čovjeka su uradila ono što je prethodnih godina radio Organizacioni Odbor sastavljen od 9 ljudi i sa trostruko manje sredstava, a da nije nikome ništa zafalilo. Osim toga, za razliku od prethodnih godina, iako su se ove godine bunili, ove godine su i svi naši reprezentativci i treneri dobili obrok u vrijeme njihovog angažmana.

 

Što se tiče organizacije, znači sve je proteklo perfektno.

 

Druga činjenica je, da je ovo prvo takmičenje u dizanju tegova (a da nije u pitanju Svjetsko, Europsko Prvenstvo ili slično) da su zajedno nastupili i reprezentacija Hrvatske i Reprezentacija Srbije. Neki kažu prvo iza rata, a ja kažem prvo ikad (od kad su to neovisne države).

 

To je uspio izlobirati Generalni Sekretar.

Nekima smeta, što se to uspjelo na takav način organizirati, pa spominju da su oni u nekim malim sredinama već organizirali slične susrete.

Jesu dolazili klubovi i pojedinci, ali nikada reprezentacije.

 

Do ove tačke je sve super.

 

Sam nastup naše reprezentacije, koja je imala priliku da zabilježi pobjedu sa velikim P, je prvo doveden u pitanje, nesmotrenom povredom Olivere Jurić, koja je povredu prijavila na svega desetak dana pred takmičenje, ali i to je razrješeno i takmičarke i takmičari su trebali napraviti samo rezultate koje su imali ranije (čak i 10 posto manje) da bi zabilježili pobjedu. Onda razočaranje. Prvo Dajana Dangubić pravi nulu u trzaju, da bi zatim i Almira Lizde uradila isto. Muški član A reprezentacije Eldin Omerović pravi desetak bodova više, nego što je očekivano oborivši pri tome niz rekorda, ali to nije bilo dovoljno, ne samo za prvo, nego ni za drugo mjesto.

U konačnici, ekipa Srbije zauzima prvo mjesto, ispred našeg B tima, pa tek onda A tima.

Pojedinačno, u ženskoj konkurenciji prvo mjesto osvaja Silvana Vukas – Srbija ispred članica našeg B tima, Elvire Razić i Meline Žutić.

U muškoj konkurenciji prvo mjesto osvaja Ensar Musić – Hrvatska, ispred Maria Polačeka Srbija i Eldina Omerovića, BH tim 1.

 

Također, uz ovo takmičenje je organiziran i Seminar, gdje su radove izložili poznata imena sporta, predvođeni sa 2 prof. dr. sci. (Mensurom Vrcićem – BIH i Milanom Mihajlovićem-Srbija, kao i nizom poznatih stručnjaka predvođenim Nedimom Mašićem.

 

Održan je i Okrugli sto na temu daljeg povezivanja sporta u državama u regionu i dogovoreno je da će se ući u projekat još jednog značajnog takmičenja na ovim prostorima.

 

 

Nakon dva odgađanja turnira "Andrija Maleč" zbog vremenskih prilika (poplave u BIH i regionu) konačno možemo najaviti da će "Andrija Maleč" Internacionalni tuirnir biti održan u Sarajevu, Zetra u subotu, 6.12.2014. u 12:30 sati.

U sastavu reprezentaciije Bosne i Hercegovine nalaze se:

A tim:

Dajana Dangubić -. Neretva

Almira Lizde - Neretva

Eldin Omerović - Bosna

B tim

Elvira Razić - Željezničar

Melina Žutić - Željezničar

Eldin Bećarević - Bosna

Oba tima se bore u konkurenciji za pehar.

Također, očekuje se žestoka borba u pojedinačnoj konkurenciji.

Ispod je pozivno pismo za ovo prestižno Internacionalno takmičenje sa IWF Kalendara:

International Memorial Tournament Andrija Malec

December 5th – December 7th Sarajevo

Dear Sirs,

On behalf of the Bosnia and Herzegovina Weightlifting Federation we are pleased to invite you to participate in the International Tournament Andrija Malec Memorial, December 6th 2014, in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina. The competition is on the IWF 2014 Calendar.
Conditions for Tournament Andrija Malec are:

We provide the accommodation and full board for 2 days for one team made of 3 athletes (two female and 1 male (junior or senior) and 1 officials (one coach - team leader)

Each team will be made up of:
2 female athlete and 1 male.
It is possible to compete with one competitor (female or male).

The team that reaches the highest number of points, based on the Sinclair Formula, will be declared the winner, followed by second, third, etc. If male competitor is younger (U23, junior…) he will be awarded with 20% Sinclair more (for individual and for team plasman)
If an athlete fails an exercise in 3 attempts, she/ he may continue to compete in the following exercise. Points will be calculated for the valid exercise.